25 Ekim 2011 Salı

İmza Nasıl Atılmalıdır?

İmzanız en cimri şekilde harcamanız gereken maddi değerinizdir.

Ülkemizdeki imzaların çoğu taklit edilmesi kolay basit el hareketlerinden oluşan imzalardır. Adli grafoloji biliminin, imzaların kişiye aidiyeti bakımından çoğu zaman bir sonuca ulaşamadığı vakalar, bu tür el yazısı karakterlerini içermeyen ve basit tarzda atılmış olan imzaların  incelenmesini gerektiren vakalardır. Yalnızca basit çizgisel hareketlerden oluşan bir imza kullanmak yerine ad ve soyadın yazılması dahi çok daha güvenli olacaktır. Üst simgeye tıklayarak bu faydalı yazının tamamını ve örnek olarak ta Atatürk’ün imzasını nasıl attığını okuyabilirsiniz…1

Ne kadar karmaşık bir imza atarsanız….taklit edilebilirliği o ölçüde azalacaktır…Tek el hamlesi yerine…4-5 maharetli el hamlesi imzanızı en ez 4-5 kat daha güvenli hale getirecektir…


UYARILAR
  • İmzalanmış bir belge, konusu ne olursa olsun, taraflar arasındaki tüm şartları, talepleri,konuşmaları içermelidir. Bunların bir kısmı belgeye yazılır, diğer kısmı yazılmazsa, yazılmayan kısmı hukuki değerini yitirecektir.
  •  'Maddi durumunuz ne olursa olsun, en değerli varlığınız imzanızdır. İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm malvarlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz. Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli, bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir'
  • İmzalanmış bir belgeye karşı yapılacak tüm iddialar, ancak bir başka yazılı belge ile ispatlanabilir.
  • İmza attığınız bir belgede artık, “karşıdaki kişiye güvenmek” diye bir şey söz konusu değildir.Karşınızdaki kişi size güvenmeyerek belge tanzim edip imza attırdığına göre, siz de kendi talepleriniz açısından aynı davranış içinde olmalı ve onun yükümlülükleri için de ondan imza almalısınız.



ÇOK ÖNEMLİ

İmza attığınız bir belgedeki dipnotlar dahil,tek tek her harfi, okuduğunuzdan emin olmanız gerekir.Ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir.




İMZANIZ NASIL OLMALI
  • El yazısı kullanın...
  • İmzanız kolay taklit edilemeyecek bir imza olmalıdır. Paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktan kaçının.
  • En iyi imza açık isim ve soyadınızın tamamını kısaltmadan içeren elyazınızdır.
  • Sonuç olarak; imza el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya önadın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılmalıdır. İmzada ne kadar karakteristik, kişisel özellikler olursa imza o kadar güvenceli olur. İmzaların zeminlerden etkileneceği göz önünde bulundurularak belge altına birkaç kağıt veya yumuşak karton konulmalıdır




İMZAMI NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM
Kişi daha önce kullandığı imzasını imza beyannamesi çıkarmak suretiyle kolaylıkla değiştirebilir.İmza değişikliği yapmak isteyen şahsın, noterden bir imza beyannamesi edinmesi gerekir...


BU YAZIYI VE BENZERİ YAZILARI DİKKATE ALMAZSAM BAŞIMA NELER GELEBİLİR ?
  • [Uygulamadan Örnek: Vadeli olarak beyaz eşya satın alan kişilere beyaz eşya satıcıları uygulamada mutlaka her ödeme tarihi için ayrı ayrı bono imzalattırmaktadırlar.Bununla birlikte kendileri karşıdaki kişiye karşı hiçbir belge vermemektedirler. Oysa teslim edilecek malın cinsi, renk, boyut gibi özellikleri, teslim tarihi, garanti süresi, nakliye ücreti vb. konularında da onların alıcılara taahhüt ettikleri konularda verdikleri sözlerle yetinmeyip onlardan da imzaları ile bu hususu güvence altına almaları istenmelidir. Aksi taktirde verdikleri sözler tutulmadığı zaman hukuki güvenceniz son derece azdır.]
  • [Uygulamadan Örnek: Genellikle para borçlarında borç alınırken bono verilmekte ancak borç ödendiğinde bono geri alınamamaktadır. Oysa kötü niyetli bir alacaklı her zaman bu bonoyu kullanarak borcu ikinci kere tahsil edebilir.]
  • Karşınızdaki kişi imzasını mutlaka gözünüzün önünde atmalıdır. "Ben bu belgeyi bir inceleyeyim, daha sonra imzalar getiririm" ya da "Ben götürür imzalayacak kişiye imzalatıp getiririm" tarzındaki yaklaşımları asla kabul etmeyin. Gözünüzün önünde atılmayan bir imzanın gerçekten imzalaması gereken kişi tarafından atılıp, atılmadığını asla bilemezsiniz ve o kişi tarafından atılmamışsa hukuki güvenceniz tamamen sona erecektir.
  • Bazı kişiler -özellikle kendilerini zora sokacak bir belge imzalamak zorunda kaldıklarında- ileride bu "imza benim değil" diyebilmek için bazen gerçek imzalarını kullanmamak, paraf atmak ya da değişik ufak karalamalar yapmak yollarına gidebilmektedirler. Bunun için mağdur olmamak açısından imza atacak kişiden belgenin altına önce kendi el yazısı ile ismini yazmasını istemek, daha sonra ise bunun altını imzalatmak oldukça güvenli bir yol olacaktır.
  • İmza atacak kişi tanıdınız bir kişi değilse nüfus cüzdanını kontrol etmek gereklidir. Kendisinin A olduğu iddiası ile gelen ve A adına imza atan bir kişinin gerçekten iddia ettiği kişi olup olmadığını anlamak açısından güvenilir bir kimliğini (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) kontrol etmek zorunludur.
  • İmza atan kişinin oturduğu, çalıştığı yeri bilmediğiniz taktirde ikametgah istemek de ileride bir hukuki işlem yapılması gerektiği taktirde önemli olacaktır. Adresini bilmediğiniz bir kişiye karşı hukuki işlem yapmak ve bunlardan sonuç almak son derece güçtür.

kaynaklar:
2 3 4 5 

KONUYLA İLGİLİ UZMANTV VİDEOLARI




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder