12 Aralık 2015 Cumartesi

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ veya TÜKETİCİ BİLİNCİ


  • Üretiminde insana ve doğaya zarar verilmemiş bir ürün almak temel ilkemiz olmalıdır. Bir ürünün tarladan başlayıp raflara uzanan yolculuğunu bilemediğimiz ve DENETLEYEMEDİĞİMİZ müddetçe bilinçli bir tüketici olamayacağız, yerimizde saymaya devam edeceğiz demektir. Üretim zincirini öngöremediğimiz bir üründen mutluluk ve sağlık beklemek milli piyangodan büyük ikramiye beklemekten farksızdır.
 
  •  Üretim aşamasında "doğaya zarar veren" veya "kimseye mutluluk vermeyen ( insan/hayvan ) " bir ürün, kullandığınızda veya tükettiğinizde size de mutluluk vermeyecektir. Mesela ömrünü karanlık bir çiftlikte doğup tamamlayan bir sığırın etinin veya sütünün size sağlık getireceğini beklemek bir yanılgıdan ibarettir. Yaşarken ve ölürken mutlu olmayan ve mutlu ölmeyen bir hayvanın eti size mutluluk vermeyecektir. Siz bilseniz de bilmesiniz de sebep olduklarınız değişmeyecektir. Size geri gelecektir. Mutluluk veya mutsuzluk olarak. Mutlu bir tüketici veya mutsuz bir tüketici olarak...
 
  • Hak aradıkça haksızlıkların azalacığını daima aklınızda tutunuz.

  • Devletin ASLİ görevi DÜRÜST üreticileri korumak olmalıdır. Sahtekarı destekleyen bir devlet yapısı halkıyla beraber çökmeye müstehaktır.

  • Anayasa 172.Madde :
  • "Devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder"

  • 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 1995 yılında yürürlüğe girmiştir.

  • Devletin asli görevi "Evrensel tüketici haklarını sağlamak" olmalıdır.

  • Tüketicinin korunmasında en etkin yöntem tüketicinin eğitilmesidir.

  • Tüketici dernek ve vakıfları tüketicilerce desteklenmelidir.

  • Bilinçli tüketici sağlıklı ekonominin temelidir.

  • En pahalı ürünü değil ihtiyacınız olan ürünü tercih ediniz. ŞİFRE KELİME İHTİYAÇTIR. Sadece ihtiyacınız olan şeyi ihtiyacınız kadar almak... Tasarrufun ta temeli budur. Biz tasarruflu olursak çocuklara da yaşanacak bir şeyler bırakabiliriz. Tasarruf insan olmanın gereğidir. Enerjide kaynaklarda tasarruf sağlayacak GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ürünleri tercih etmeliyiz. Mutlu bir yaşamın yolu İSRAF etmemekten geçer.

  • Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyiniz.

  • Kapıya gelen satıcıdan "kapıdan satış yetki belgesi" isteyiniz. Kapıdan ve mesafeli satışlarda cayma hakkınız olduğunu unutmayınız.

  • Aldığınız ürünü kullanmadan önce mutlaka kullanma kılavuzunu okuyunuz.

  • Duygulardan daha çok mantığınıza önem verin. Mesela şık diye ayağınızı vuran bir ayakkabıyı almayın. Tam tersi ayağınızın sağlığı birinci önceliğiniz olsun, önce ihtiyaç ve fonksiyonellik en sonrasında ise estetik gelir. Estetik birinci sırada olan tüketiciler sonrasında mutsuz olmaktadırlar. İhtiyacınız ve fonksiyonellik birinci sırada olmalıdır.

  • Bakliyat, makarna, deterjan, sabun ve kişisel bakım ürünlerini "TOPTAN", sebze meyve peynir gibi çabuk bozulabilen ürünleri "İHTİYACINIZ KADAR" alınız.

  • Kredi kartınızla yaptığınız alışverişlerde sliplere ( yani o küçük kağıtlara ) mutlaka bakın. Paranın doğru çekilip çekilmediği, kaç taksit olduğu, ve sonrasında yapmadığınız bir alışveriş bankanızca belirirse bu slipler hayat kurtarıcı olabilir. İnsanların bu kadar yozlaştığı, hayvanlaştığı  bir dünyada kazıklanmadan yaşayabilmek için tüm önlemleri almak bir vazife halini almıştır.

  • Giyeceklerde kumaşı, dikişleri, renk tonları ile birlikte yan ürünler olan düğme, fermuar, astar vb. kısımlarını da dikkatle kontrol ediniz. Yırtık, sökük, tüylenme, renkte ton farkı olmamasına özen gösteriniz. Dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına önem göstermeliyiz. Dikiş hatalarının olmamasına önem göstermeliyiz. Yeni aldığımız ürünleri YIKAMADAN GİYMEmeliyiz.

  • Mesela ayakkabı deyip geçmek yerine... Ayakkabının yüzü hangi malzemeden, iç astarı hangi malzemeden, dahası TABANI hangi malzemeden tek tek sorup öğrenmeliyiz. Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarında "sentetik" malzeme BULUNMAMALIDIR. Biliyor musunuz ayak gün içinde genişler. Ayakkabıyı öğleden sonra alınız...

  • 100 liralık bir ürün alacaksanız, en az 1 sayfalık yazı okuyun. 1000 liralık bir ürün alacaksanız en az 10 sayfa okuyun. Ayrıca araştırın. Biz bilinçli olursak ülke ekonomisi de bundan kazançlı çıkacaktır. Bilinçli ve iyilik temelli bir halk uzun yıllar sağlık ve huzurla yaşayabilir. Bilinçsiz ve kötülük temelli toplumlar ise zamanla yok olabilir.

4 Ekim 2015 Pazar

CAM BALKON YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


GENEL BAKIŞ

  • Cam balkon ölçü alma ile başlar, ürünün üretilmesi ve servisine kadar devam eden bir süreçtir. 
  • İşçilik neredeyse malzemeden önce gelir. Çünki ; tam terazide olması gerekir. Balkondaki Mermerin eğimi bile önemli 
  • Cam balkon alınacak firma : ( Doğrudan ) Üretici mi, Bayi mi, Aracı mı ( hangisi ) 
  • Cam balkonu oluşturan parçaların ( malzemelerin ) her birinin kaliteli ve dayanıklı olması gerekir.
 
FİYATLANDIRMA
Cam balkon fiyatları metrekare ( m2 ) üzerinden yapılıyor.
MALZEME
Profil kaliteli mi, cam kaliteli mi, kullanılan yapıştırma malzemesi ( silikon ) kaliteli mi, hepsine tek tek bakmak gerekir.
Hareketli camları taşıyan Tekerlekler paslanmaz çelik olmalı
 
Profiller 1.sınıf aliminyumdan, kalın olmalı ve hurdadan olmamalıdır. ( bazı bilmezler hurda malzeme kullanıyorlar )
 
Temperli cam : kırılınca buz olan cam kullanılmalıdır.
 
Camın kalınlığı bile önemli Mesela: 8 mm kalınlığında mı 10 mm kalınlığında temperli cam mı derseniz 10 mm cam kullanabilirsiniz daha kalın daha sağlamdır.
 
Paslanmaz krom nikel mi, yoksa çelik mi ( duruma, paraya ve ihtiyaca göre değişebilir, araştırılmalı )
 
Pleksi glas konusu araştırılmalıdır.
 
Montaj silikonları kaliteli olmalı. Silikon 4 lira çekomastik 1 lira. Silikon kullanmayıp yapıştırma malzemesini ucuz seçerse her şey mahvolabilir. Bu bile önemli
 
YALITIM

Isı, su ve ses yalıtımı önemli
Isı izolasyonu iyi olsun istenirse camın alt ve üst kauçuk contası ve fırçası daha kalın yapılabiliyor
Bazıları su geçiriyor, altına havlu koymak suretiyle geçici çözümlere gidilebiliyor. Su geçirmezlik önemli bir konu...

Metal aksamlar PASLANMAZ ( tercihen çelik olmalı ) ve satıcıyla sözleşme imzalanarak “paslanmaz malzeme” kayıt altına alınmalıdır. Rulmanlar paslanmaz çelik. Vidalar paslanmaz olmalıdır.
Rulman --> ( Paslanmaz çelik bilya yatağı ) kaliteli ve çelik olmalıdır.

Birleşim yerlerindeki SIZDIRMAZLIK ( UV dayanımlı şeffaf conta) ( sararmamalı )
Camların arasındaki şeffaf conta zamanla sararabilir, bunun için UV dayanımlı şeffaf conta kullanılmalıdır.

Pimapen' in su geçirmezliği konusunda tavsiyede bulunanlar var. Tabiki araştırılması gerekir.

15 Ağustos 2015 Cumartesi

ÇALINAN GÜZEL KAPILAR

 
 
 
Çalınan her kapı hemen açılsaydı,
ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anlaşılmazdı.
 
If every door will open at the same time you knocked, how can be understood the degree of your hope, degree of your patience and degree of your wish.


Resim kaynağı / The source of the Picture  :
http://montrealserai.com/2014/01/18/a-good-day/
 

 

KÜLTÜRSÜZ İNSAN TÜMÜYLE YALANDIR.


Cahil, yaptığı yanlışın yanına kar kalacağını ZANNEDENdir.
--------------------------
külü = küllü ( bütünü )
külliyen = bütünüyle

Aldanma cahilin kuru lafına
Kültürsüz insanın küllü yalandır
Hükmetse dünyanın her tarafına
Arzusu hedefi yolu yalandır.

BÜTÜNLE UYUMLU OLMAK




 
 
BEING COMPATIBLE WITH ENTIRE UNIVERSE

Sonsuz Sifa
Oysa ki...
Ne kadar uyumlu dans ediyor EVREN.
Gün akşama,
Akşam güne dönüşüyor
Mevsimler çaktırmadan değişiyor...
Her biri yaşanası
Bir başka güzel
Bir sen kaldın geride
Korkularına tutunmuş
Değişme
Direniyorsun
Bir yay gibi
Gerginsin
Okunu bırakamıyorsun
Hedefe
Acıdan, Titriyorsun..
Halbuki
Kalbindeki Işığı AÇARAK...!
Bir kez olsun
Bıraksan KENDİNİ, AKIŞA...!
Gülümseyerek
Teslim OLSAN...!
Yaşamın yeniliklerine
Gökteki Güneş,
Yüzünden Yansıyacak !
ISINACAKSIN.
Ama SEN bunun
Farkında bile değilsin...!
* Cavit ÇAĞ

26 Temmuz 2015 Pazar

Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



 





ETİN MANEVİYATI

Siz belki bir köfte partisi hayal ediyorsunuz ama o hayvan canını veriyor. Sizin için et, onun için can meselesi. Bu açıdan bakıldığında eti İHTİYACINIZ kadar tüketmek ( Bazı ülkelerin Tarım Bakanlıklarına göre günde 25 gram yani bir ceviz kadar ) asli görevimizdir. Ete ihtiyacımız olduğu için onu yiyoruz. Mangal partisi, et şöleni, tad ve lezzet festivali yapmak, bir oturuşta ihtiyacımızdan fazla et tüketmek, canını veren hayvana karşı saygısızlık olduğu görüşündeyim. Eti hiç tüketmemek bazı sorunlara sebep olabileceği gibi eti fazla tüketen insanlarda ilerleyen yaşlarda ağır metaller gibi etin içersinde olup insanın vücudunda ölene kadar kalan bazı maddelerin birikim yapması, ve yaşlılıkta sorun çıkarması muhtemeldir. Yani bugün yediğiniz hurmalar gelecekte tırmalar. Şifre kelime İHTİYAÇTIR. Eti mecburi ihtiyacımız olduğu için İHTİYACIMIZ KADAR ( 25 gram ) tüketmeliyiz.

AVA GİDERKEN AVLANMAYIN

Hayvanlardan insanlara geçebilen 250 çeşit hastalık olduğu ve bunun insana da bulaşabileceği çeşitli kaynaklarda belirtiliyor. İnsanların hastalanmasına sebep etkenlerin yüzde 61’inin hayvansal kökenli olduğunu iddia eden kaynaklar da mevcut. Dolayısıyla kurbanlık seçilecek hayvanın sağlam ve sağlıklı olması, kesim sırasında ve sonrasında ( işkembe, mumbar vs. ) temizliğe ÖZENLE dikkat edilmesi hem şahsi hem toplumsal SAĞLIK açısından bir görevimizdir.


ETİ YENİLMESİ VEYA KURBAN EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN HAYVANIN SEÇİMİ

SEÇİLMEYE ADAY HAYVANIN DURUMSAL ÖZELLİKLERİ
Dişi hayvanların yeni doğum yapmış olmaması veya gebe olmaması gerekir.   






Öncelikle ERKEK ve YAŞINI DOLDURMUŞ olanlardan seçilmeli.
Duruşu: Vücut ağırlığının ayaklarına eşit biçimde dağıtmış olmalı.
Dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı. Kendi zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olmamalı. Hasta hayvanın gözleri iltihaplı ve/veya çapak içindedir.
Dişleri sağlam olmalı.
Burun à Hayvanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Kurbanlık hayvanın burnunun üst kısmı nemli ve parlak olmalı ANCAK Burnunda akıntı, ağzında aşırı salya olmamalı YANİ ağız burun akıntısı olmamalı, Pis kokulu burun akıntısı olanları alınmamalı.
Kulağı kesik olmamalı, topal olmamalı.
Dışkısı sıvı olmamalı, idrarı saman renginde olmalı.
Hayvanın karın bölgesine değil BUT ve KALÇAYA bakılmalı. Dışarıdan bakıldığında kaburgalar görülmüyorsa, eti fazladır. Küçükbaşlarda tüylü olduğundan elle yoklayarak besili olup olmadığını anlayabiliriz.

SEÇİLMEYE ADAY HAYVANIN DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİ

Çevreye karşı aşırı tepkili veya hepten duyarsız olmamalı… Biraz ilgili olmalı, yaklaştığınızda sizinle ilgilenmeli.
Kulak veya kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır.
Önündeki yem duruyor mu. Duruyorsa hayvan sindirim sistemi rahatsızlığı olabilir.


DEVLETİN ( İDARİ AÇIDAN ) DENETİM VE KAYIT ALTINA ALMA UYGULAMALARI
Kulak küpesi olsun
Veteriner sağlık raporu bulunan hayvan alınmalıdır. İller arası nakillerde “veteriner sağlık raporu” zorunluluğu var.
Kesim işlemi Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun önceden belirlediği yerlerde yapılmalı.
Kesilen hayvanların küpeleri devlete verilmeli ( muhtar, belediye, Gıda Müdürü )Kasaplık hayvanların kesimi veteriner kontrolünde yapılmalıdır.


KESİM İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI UYARILAR

Öncelikle bu yazı hayvan seçimi üzerine odaklanmış olup kurbanlık hayvanların veya eti yenecek hayvanların kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları farklı bir başlık olduğundan ayrıca araştırmanız gerekmektedir. Fakat hayvan seçimi kapsamında bile olsa KESİM ile ilgili aklımıza gelen bir iki hususu dile getirmek gerekiyor olabilir. UYARILAR

Hayvan tuz yedirip su içirmek suretiyle 3-5 kilo aldırılabiliyor. ( kantara çıkmadan evvel ) Hayvanın toplam ağırlığı yerine çıkan etin miktarı üzerinden hesap yapılırsa bu sorunun üstesinden gelinmiş olabilir.

KESİM ÖNCESİ

Eğer hayvan uzun yoldan gelmişse, yeterince dinlendirilmeden kesilmemelidir. Kesimin yapıldığı yer temiz olmalı. Kesim işlemi mutlaka ehil kasaplar tarafından yapılmalıdır mümkün olmuyorsa ehil insanlar tarafından yapılmalıdır.

KESİM SIRASINDA

Et taksimi yapanların ellerinde YARA olmamalı, varsa hijyenik ELDİVEN kullanmalılar.

KESİM SONRASI HİJYENİ SAĞLAMAK

Hastalıklı veya kirli organları gelişigüzel ortalığa atmamalı ve köpeklere bu organlar ( çiğ ) yedirilmemeli ( o yüzden köpekler kurbanda nalları dikliyorlar ) Kistli iç organlar derin bir çukura gömülmeli ve bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalı.
 
 
 


 
 
 
 
 







  KESİM SONRASI ETİN DURUMU Kesildikten hemen sonra sıcak sıcak dolaba konmamalı, serin bir yerde bekletildikten sonra konmalı YANİ 1 gün bekle öyle ye

Bir öğünde tüketebileceğiniz kadar küçük parçalara bölünerek buzdolabı poşetlerine konulup dondurulması gerekmektedir.

Tekrar dondurma ve çözündürme gıda bozulmalarına sebebiyet verebiliyor.

 
 

17 Temmuz 2015 Cuma

"Ayırmaya değil birleştirmeye geldik." ( Mevlana )

Vatandaşlık ortak noktasında buluşmak... Bizim Vatanımız ve biz vatandaşız.... Benim Dinim dersek, benim akrabam, benim hemşehrim, benim grubum, benim ırkım, benim tarikatın, benim partim dersek parça pinçik oluruz... Aynı IRAK gibi... Herkes kendi adamını kayırdı ve Irak kan gölüne döndü... Herkesi eşit görüp hak yemeden bu bizim vatanımız ve biz vatandaşız diyebilen halklar Demokrasi ve güzel yaşamayı hakedecekler. Benim tarikatınm, benim ırkım, benim partilim deyip kendi adamını kayıran ülkeler kan gölüne döndü... Irak, Suriye gibi... Biz birbirimizi insan olarak can olarak sevmeliyiz... Yalnızca işi hakedene vermeli, hakka saygı göstermeli ve Hukukun üstünlüğüne inanmalıyız...



 
Hiç kimse TEN renginden, GEÇMİŞİNDEN ya da DİNİNDEN dolayı bir diğerinden NEFRET ederek dünyaya gelmez!
İnsanlar nefret etmeyi ÖĞRENİRLER ve eğer nefreti öğrenebiliyorlarsa o zaman onlara SEVMEYi de öğretebiliriz.
NELSON MANDELA

12 Temmuz 2015 Pazar

FIRIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

DOĞA

Öncelikle satın alacağınız ürün ne olursa olsun, üretiminde insana, doğaya ve çevreye  en az zarar verilmiş olan bir ürünü almanız önemlidir. Biz bunu denetler ve talep edersek firmalar da buna mecbur kalacaklardır. En önemli konu budur. Birinci Öncelik : Zarar Vermemektir.

Bir elektronik veya beyaz eşyadan ikinci en büyük beklentimiz : Sağlam olması yani Bozulmamasıdır. 

ENERJİ SINIFI

Mikrodalga fırının gücü 700 watt ile 1450 watt arasında değişir. Fırın çok elektrik harcayan bir cihaz olduğundan öncelikle A enerji sınıfı olsun. Elektrik çarpmasına veya sıcaklıktan kaynaklanan yanmalara sebebiyet vermemek için de elektrik ve ısı yalıtımının sağlam olması A sınıfı izolasyona sahip olması gerekir.

FIRIN KAPAĞI

Cam kapak, pişen yemeği açmadan görmemizi sağlıyor. “Mikrodalga dıştan içe doğru pişirmiyor, direk içten ısıtıyor”  Mikrodalga fırın alınacaksa kapağın metal olması elektromanyetik radyasyonun dışarı sızmasını önlüyor.

İÇ MALZEMESİ

Öncelikle mikrodalganın malzemesi paslanmaz çelik olsun. Bazı modellerde alt rezistans, üst rezistans ve bazılarında arka rezistans bulunuyor. Bunlar birlikte veya tek tek çalışıp pişirme yapabiliyor. Rezistansların kolaylıkla sökülebilir olması gerekiyor ki bozulma durumunda rahatlıkla çıkarılabilsin. Fanlı modeller avantajlı. Fan sayesinde sıcaklık fırının içine eşit dağılır ve yiyeceğimiz eşit pişer.  ( turbo fırın ) Fırının içindeki tepsinin kıvrımları sert olmamalı ki, yapışma durumunda kolaylıkla temizlenebilsin, tepsi ya düz veya yumuşak geçişli çizgilere sahip olmalı. ( pişirme alanı pürüzsüz olmalı )  Fırının iç kısmı tek parça SAC' tan olsun, 2 sac kullanılması durumunda aradaki SAC 'ta kir oluşuyor ve ayrıca fırını açıp tabanına bastırdığınızda esnememesi gerekiyor.

BOSCH Turbo fırınları alınabilir fırınlardan. Tabi ki modeli de bulmanız gerekiyor. Markayı buldunuz, modeli buldunuz, satın alacağınız satıcıyı seçin ve fırınınızı alın.

11 Temmuz 2015 Cumartesi

BUZDOLABI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ



DOĞA

Öncelikle satın alacağınız ürün ne olursa olsun, üretiminde insana, doğaya ve çevreye  en az zarar verilmiş olan bir ürünü almanız önemlidir. Biz bunu denetler ve talep edersek firmalar da buna mecbur kalacaklardır. En önemli konu budur. Birinci Öncelik : Zarar Vermemektir.

Bir elektronik veya beyaz eşyadan ikinci en büyük beklentimiz : Sağlam olması yani Bozulmamasıdır. 

  • Geniş ve kullanışlı, az elektrik tüketen, sesi az ( dB’i az ), içindeki gıdaları çok uzun süre taze tutsun ve BOZULMASIN yeter

  • Sağda ve solda en az 6 santim, üstte en az 9 santim boşluk olmalı.

  • Elektrik faturasının 3’te biri buzdolabına ait olabilir. Bu da  Yılda 100-200 lira arası fark olabilir ( az değil )
  • A+++ olsun

  • Sürekli çalışacak bir cihaz olduğu için en önemli konuların başında dB gelir bence. Sesi dB'i düşük olsun, sesi az bir şekilde çalışsın. Çünkü buzdolabı SÜREKLİ çalışan bir cihazdır. Sesi yüksekse kafanız rahat etmez. Bir de sürekli çalıştığı için elektrik sarfiyatı düşük olsun ki ay sonu farkı farketmeyin.

  • No frost : Kuru havayla soğutma ( frost don demek, no frost, don yok demek, buzlanma yok yani )

  • Parmak izi yapmayan inox ( yapanı da mı var ) tercih edilebilir. ( İnox rengi  : metalik renkli olanlar )

  • Cihazın elektrik bağlantısı toprak hattı olan prize takılmalı

  • Kapı içi manyetik bantları ayda bir yıkanmalı

  • Yemek ve yiyecekler açık konmamalı, kapaklı konmalı dolabın içine, sıvı ànemàortamda dolaşır àkompresör daha fazla çalışır à daha fazla elektrik sarfiyatı.

  • Buzluktan çıkardığınızı alt bölmeye koyun ( enerji tasarrufu ) böylece çözünürken alt bölmeyi soğutarak elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

  • Alt bölme 4 C derece, buzluk – ( 18-20 ) standardı böyle. Bunları yine sorabilirsiniz.

  • İonizer : Gıdalarda küf oluşumunu önlüyor

  • Kahvaltılık gözü : Kişiden kişiye değişir, bazısı bunu isteyebilir.

  • Sebze- meyve gözü raylı olsun denilebilir. ( Tercihen )

  • Buzdolabına sıcak yiyecek/içecek konulmamalı ( Enerji tasarrufu )

  • Kapalı kapta koy ( kkk ) : 3K kuralı , buzdolabına yiyecek ve içecekleri kapalı bir şekilde koyun, üstü açık olmasın. Yoksa dolabın içinde dolaşan hava yiyeceklerin içine siner. İstenen bir durum olmayabilir.

  • Sıcak yerlerin yanına buzdolabı koymayın ( fırın, ocak, güneş alan yer vs. )

  • Sıvı yiyeceklerin üstü kapatılmalıdır aksi takdirde kompresör daha fazla çalışır

  • Elektrik kesintisi ve diğer arızalarda saklama süresi bir özelliktir. Satıcıya sorun : Elektrik kesildiğin ne kadar saat içindeki yiyecekleri koruyabiliyor.
  • Kişi başı 100-120 litreden hesapla, 4 kişi için 480 litrelik buzdolabı ediyor

  • Anti bakteriyel özelliği kokuyu da önleyebilir.

  • Standart dolap yerleri 70 santim olarak planlanmıştır.

  • Yazlık için daha küçük bir dolap. ( sürekli yaşamadığınız için ) ( İhtiyacınıza göre buzdolabı alın )

  • Cam raf mı, telli raf mı ??? : Kendi kullanım alışkanlıklarınız, veya kullanım kolaylıklarını düşünerek karar verebilirsiniz.

  • Sharp tavsiye ediliyor fakat teknik servisi, servis ağı yaygın mıdır, bulunduğunuz ilde durumu nasıldır, öğrenmek gerekir.
  • Arçelik : Servis avantajı vardır
  • Buzdolabında servis ağı önemli, bozulduğunda 2 günde çare olmalılar yoksa rezillik… özellikle buzdolabında servis ağı ve kalitesi önemli
  • Altus, Arçeliğin alt markası. Daha uygun fiyatlı sanırım. Fakat kalitesi de düşüyordur heralde aynı oranda.
  • Electrolux ( İsveç malı ) Servisi nasıl ? : Bulunduğunuz yere göre değişir. Servisi varsa iyi peki ya yoksa.
  • Arçelik öne çıkıyor.