26 Temmuz 2015 Pazar

Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



 





ETİN MANEVİYATI

Siz belki bir köfte partisi hayal ediyorsunuz ama o hayvan canını veriyor. Sizin için et, onun için can meselesi. Bu açıdan bakıldığında eti İHTİYACINIZ kadar tüketmek ( Bazı ülkelerin Tarım Bakanlıklarına göre günde 25 gram yani bir ceviz kadar ) asli görevimizdir. Ete ihtiyacımız olduğu için onu yiyoruz. Mangal partisi, et şöleni, tad ve lezzet festivali yapmak, bir oturuşta ihtiyacımızdan fazla et tüketmek, canını veren hayvana karşı saygısızlık olduğu görüşündeyim. Eti hiç tüketmemek bazı sorunlara sebep olabileceği gibi eti fazla tüketen insanlarda ilerleyen yaşlarda ağır metaller gibi etin içersinde olup insanın vücudunda ölene kadar kalan bazı maddelerin birikim yapması, ve yaşlılıkta sorun çıkarması muhtemeldir. Yani bugün yediğiniz hurmalar gelecekte tırmalar. Şifre kelime İHTİYAÇTIR. Eti mecburi ihtiyacımız olduğu için İHTİYACIMIZ KADAR ( 25 gram ) tüketmeliyiz.

AVA GİDERKEN AVLANMAYIN

Hayvanlardan insanlara geçebilen 250 çeşit hastalık olduğu ve bunun insana da bulaşabileceği çeşitli kaynaklarda belirtiliyor. İnsanların hastalanmasına sebep etkenlerin yüzde 61’inin hayvansal kökenli olduğunu iddia eden kaynaklar da mevcut. Dolayısıyla kurbanlık seçilecek hayvanın sağlam ve sağlıklı olması, kesim sırasında ve sonrasında ( işkembe, mumbar vs. ) temizliğe ÖZENLE dikkat edilmesi hem şahsi hem toplumsal SAĞLIK açısından bir görevimizdir.


ETİ YENİLMESİ VEYA KURBAN EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN HAYVANIN SEÇİMİ

SEÇİLMEYE ADAY HAYVANIN DURUMSAL ÖZELLİKLERİ
Dişi hayvanların yeni doğum yapmış olmaması veya gebe olmaması gerekir.   






Öncelikle ERKEK ve YAŞINI DOLDURMUŞ olanlardan seçilmeli.
Duruşu: Vücut ağırlığının ayaklarına eşit biçimde dağıtmış olmalı.
Dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı. Kendi zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olmamalı. Hasta hayvanın gözleri iltihaplı ve/veya çapak içindedir.
Dişleri sağlam olmalı.
Burun à Hayvanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Kurbanlık hayvanın burnunun üst kısmı nemli ve parlak olmalı ANCAK Burnunda akıntı, ağzında aşırı salya olmamalı YANİ ağız burun akıntısı olmamalı, Pis kokulu burun akıntısı olanları alınmamalı.
Kulağı kesik olmamalı, topal olmamalı.
Dışkısı sıvı olmamalı, idrarı saman renginde olmalı.
Hayvanın karın bölgesine değil BUT ve KALÇAYA bakılmalı. Dışarıdan bakıldığında kaburgalar görülmüyorsa, eti fazladır. Küçükbaşlarda tüylü olduğundan elle yoklayarak besili olup olmadığını anlayabiliriz.

SEÇİLMEYE ADAY HAYVANIN DAVRANIŞSAL ÖZELLİKLERİ

Çevreye karşı aşırı tepkili veya hepten duyarsız olmamalı… Biraz ilgili olmalı, yaklaştığınızda sizinle ilgilenmeli.
Kulak veya kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır.
Önündeki yem duruyor mu. Duruyorsa hayvan sindirim sistemi rahatsızlığı olabilir.


DEVLETİN ( İDARİ AÇIDAN ) DENETİM VE KAYIT ALTINA ALMA UYGULAMALARI
Kulak küpesi olsun
Veteriner sağlık raporu bulunan hayvan alınmalıdır. İller arası nakillerde “veteriner sağlık raporu” zorunluluğu var.
Kesim işlemi Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun önceden belirlediği yerlerde yapılmalı.
Kesilen hayvanların küpeleri devlete verilmeli ( muhtar, belediye, Gıda Müdürü )Kasaplık hayvanların kesimi veteriner kontrolünde yapılmalıdır.


KESİM İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI UYARILAR

Öncelikle bu yazı hayvan seçimi üzerine odaklanmış olup kurbanlık hayvanların veya eti yenecek hayvanların kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları farklı bir başlık olduğundan ayrıca araştırmanız gerekmektedir. Fakat hayvan seçimi kapsamında bile olsa KESİM ile ilgili aklımıza gelen bir iki hususu dile getirmek gerekiyor olabilir. UYARILAR

Hayvan tuz yedirip su içirmek suretiyle 3-5 kilo aldırılabiliyor. ( kantara çıkmadan evvel ) Hayvanın toplam ağırlığı yerine çıkan etin miktarı üzerinden hesap yapılırsa bu sorunun üstesinden gelinmiş olabilir.

KESİM ÖNCESİ

Eğer hayvan uzun yoldan gelmişse, yeterince dinlendirilmeden kesilmemelidir. Kesimin yapıldığı yer temiz olmalı. Kesim işlemi mutlaka ehil kasaplar tarafından yapılmalıdır mümkün olmuyorsa ehil insanlar tarafından yapılmalıdır.

KESİM SIRASINDA

Et taksimi yapanların ellerinde YARA olmamalı, varsa hijyenik ELDİVEN kullanmalılar.

KESİM SONRASI HİJYENİ SAĞLAMAK

Hastalıklı veya kirli organları gelişigüzel ortalığa atmamalı ve köpeklere bu organlar ( çiğ ) yedirilmemeli ( o yüzden köpekler kurbanda nalları dikliyorlar ) Kistli iç organlar derin bir çukura gömülmeli ve bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalı.
 
 
 


 
 
 
 
 







  KESİM SONRASI ETİN DURUMU Kesildikten hemen sonra sıcak sıcak dolaba konmamalı, serin bir yerde bekletildikten sonra konmalı YANİ 1 gün bekle öyle ye

Bir öğünde tüketebileceğiniz kadar küçük parçalara bölünerek buzdolabı poşetlerine konulup dondurulması gerekmektedir.

Tekrar dondurma ve çözündürme gıda bozulmalarına sebebiyet verebiliyor.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder