30 Haziran 2011 Perşembe

İcatlar

Kaynak kitabımda ilgimi çeken bazı buluşları sizinle paylaşmak istiyorum. Buluşlar gerçekten zamanına göre ilham verici ve devrim niteliğindeydi, her ne kadar şu anda çok önemsemesek te...
  • Yiyeceklerin uzun süre saklanması için, yüksek derecede ısıtılıp ( bakterilerin ölmesi için) hava geçirmeyecek şekilde kapatılması metodunun bulunması ( konvervenin icadı )

  • Sodayı kumla birlikte ısıtmaya dayanan yöntem- cam üfleme tekniği
Cama üfleyerek şekil veren bir adam
  • İlk kibritlerin ucunda bir kimyasal vardı ve kibrit zımpara kağıdına sürtülerek tutuşturuluyordu.

  • Kurşun kalemin icadı: Kurşun kalem = Grafit + Kil

  • Biz, arıcı bizi, yay delgi'nin icadı...( Düşünün bunlar bile yoktu )
İlk bulunan biz tabi ki arıcı bizi değildir, ancak burada bir arıcı bizi görüyoruz. Pek bi farkı yok ilk bulunan bizden. Arıcı bizi çerçevede küçük delikler açmak için kullanılır. Bu küçük deliklerden eğilip bükülebilir çerçeve teli geçirilir ve petek ( balmumundan oluşan preperat ) bu tellere tutturulur.
  • El matkabı : Biz’e göre daha geniş delikler açmak için kullanılmıştır. İçinden bir vida geçirilmesi gereken bir delik veya daha kalın bir demir parçası geçmesi gereken durumlarda bu el matkabı kullanılmıştır. Bana göre muhteşem bir icat....
Tutamaklı kısımdan tutup çevirilerek çalışıyordu. Bugün bile kullanışlı.....Dirsek sapı bir manivela gücü sağlar, yivler kesilen parçayı dışarı çıkaran yollardır.


  • Ağacın içini oyarak tekne yapımı, çakmaktaşından el baltası yapımı kullanışlı icatlar....

  • DİNGİLİN GELİŞİMİ ( RESİMLİ ) ( KAĞIDINDA VAR )
  • Dingilin tekerin içinde daha rahat dönmesi için makaralı yataklar ( bugün bilya ) [ hareketli dingilde tabi ] sabit dingilde de dingili saran miller kullanıldı.

  • Tunç kalıp dökümü : Tunç eritiliyordu. Demir dökümü ise ancak İ.S. 1300’de yapılabildi. Eski demir aletleri ise “demir dövme” tekniğiyle yapılmıştır. Döküm değildir.

  • Yuvalı ağırlıklar ( Fransa ) : Bunlar bir terazinin kefesine konulan ağırlıklardı. 2 ve 2'nin katları oranında artıyorlardı. Ve birbirlerinin içine geçebiliyorlardı. 1 kg, 2 kg, 4 kg , 8 kg, 16 kg, 32 kg gibi...Mesela 19 kiloyu bu 6 gülle ile tartalım. 16 kg'lık + 2 kg'lık  + 1 kg'lık = 19 kg...Bu 6  gülle ile 63 kilograma kadar bütün ağırlıkları tartmak mümkündü. Ancak 16 ve 32 kg'lık gülleleri taşımak zor...( taşınabilirliği iyi değil )

  • El kantarı, yukarıdaki gibi ( mesela 32 kiloluk) bir ağırlığı taşıma  derdinden kurtarıyordu. Moment’i kullanıyordu.
Bu kantarda ise sol kefeye koyacak 1  kg ve 5 kg gibi iki ağırlıkla 50 kiloya kadar tartılablir. Şekildeki W 1 kg seçilirse P cismi 6 kg civarındadır.
W x 1 = P x 6

  • Tükenmez kalemin icadı daha yenidir. Tükenmez kalemin ucunda bir top vardır. ( Hiç büyüteçle baktınız mı ) Bu top döndükçe mürekkebe dolanır ve kağıdın üzerinde dönerek yazar. Tükenmez kalemin rahatlıkla kaymasının sebebi budur.

  • Kağıt yapımı-  asarak kurutma- oda dolusu kağıt ( yuh be ) ( Adamlar ne zorluklar çekmiş ) Evet adamlar ilk ürettikleri kağıtların her sayfasını bir odada kurutuyorlardı. Çok zahmetli bir iş, fakat bilime ne kadar değer verildiğinin de kanıtı....

  • Eski Mısırlılar papirüse yazardı. Bu kağıt papirüs bitkisinin sapından elde edilen liflerden yapıldığı için bu adı almıştır.
Papirüs bitkisinden elde edilmiş papirüs kağıdı...Ve üzerine yazılan metin....Eski kaynaklarla ilgili görsellerde bu papirüs kağıdına çok sık rastlarsınız.

  • Çakmaktaşının metale sürülmesiyle oluşan kıvılcım KAV’ı tutuşturuyordu. ( Doğada Tek Başına Programında Serdar bey bunu hala yapıyor : ) )
  • Sokak lambaları, ateşi rüzgardan korumak ve yangın çıkmasını önlemek amacıyla cam fanus şeklinde yapılırdı.
Sokak lambası muhafazası, İçindeki mumu ( şimdilerde lambayı ) rüzgardan korurdu, bir de mumun etrafta yangın çıkarma ihtimalini önlerdi...
  • Dizgi cetveli ve metal harflere mürekkep sürerek basım yapılması ve sayfaların kurutulması işlemi. ( Gutenberg à Alman bir kuyumcudur, Gutenberg bulmuştur, tek tek harfler hazırlamış ve basımda kullanmıştır. )
Bütün harflerin birden fazla kalıbı oluşturulurdu ve bir sayfa dizgi cetveli'nde yazılırdı ve üzerine mürekkep sürülerek tekrar  tekrar kağıtllara basılırdı.... ( Çok basit fakat kullanışlı bir yöntem )

  • Farklı renklerin farklı açılarla kırılması, görüntüyü bulanıklaştırıyordu. 18. yüzyılda farklı türden mercekler tek bir mercek haline getirilerek bu sorun çözülmüştür. ( Eşit kırılma miktarı = Net görüntü )

  • İki rakamı çarpmak için logaritmalarını toplamak yeterlidir. ( Sürgülü Cetvel, Logaritma Cetveli) 
Bu sürgülü logaritma cetvelinin, sürgüsünü iki sayı arasında kaydırmak suretiyle çarpma işlemi yapılabiliyordu. Çünkü A x B = log A + log B 'dir. Yani iki sayının aritmetik çarpımı, logaritmalarının toplamına eşittir.

  • Fotoğrafçılık = Optik + Kimya idi bir zamanlar. Şimdi elektronik te girdi işin içine... 18.yüzyılda cam şişe içerisindeki gümüş nitrat çözeltisinin( gümüş tuzları ) ışık altında siyaha döndüğü fark edildi. ( Olayın özeti budur )  19. yüzyılda metal bir levha ışığa duyarlı buna benzer bir maddeyle kaplanarak ilk kez bir nesnenin kalıcı resmi çekilmiş oldu. ( Negatif resim olayı buradan gelir. Bu madde ışığı görünce karardığından siyahı beyaz beyazı siyah yapar…)
  • Plastiğin icadı bir çok araç gereci evimize getirdi.Kalıpla yapılmış politen bahçıvan beli ve roket bunlardan iki tanesi, binlercesi var. Demiri dökmek mi daha kolay plastiği mi, neredeyse biraz uğraşsanız siz bile plastik döküm yapabilirsiniz. ( Evde denemeyin ) Teknolojinin ilerlemesinde plastiğin yeri çok mühimdir. Ancak bunun doğaya karışmamasından dolayı çevreci olduğu söylenemez.Plastikten başka maddeler kullanmalıyız...Doğayla uyumlu olmalıyız. Yoksa insan nesli tükenir ( benim yorumum )
Kaynak: Görsel Kitaplar İCATLAR Sabah Kitapları YAZAN: Lionel Bender 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder